Je huis produceert vocht. Heel veel!

Elk huishouden produceert vocht door te koken, wassen, baden en sporten. Zelfs ademhalen brengt vocht in de lucht. Je familie en huisdieren brengen elke dag veel liters water in huis. Vocht kan ook via de bodem door de kelder of kruipruimte in uw huis binnendringen.

Een te hoge luchtvochtigheid is niet gezond …

Luchtvochtigheid is belangrijk voor onze gezondheid. Voor een comfortabel gevoel is een normale luchtvochtigheid nodig. Te veel vocht in uw huis kan echter grote problemen veroorzaken en zelfs uw gezondheid negatief beïnvloeden. Micro-organismen die gedijen in vochtige omstandigheden zijn van speciale zorg, omdat ze allergieën en astmatische aandoeningen kunnen veroorzaken.

… en geen van beide is een te lage luchtvochtigheid

Lage luchtvochtigheid kan op zijn beurt allerlei onplezierige effecten hebben. Je huid kan droog aanvoelen, je lippen kunnen beginnen te blozen en je ogen kunnen gaan jeuken. Pijnlijke ogen, moeite met ademhalen en pijnlijke sinussen zijn ook veel voorkomende problemen veroorzaakt door te droge lucht. Dit is vooral het geval in de winter wanneer de buitenlucht de neiging heeft zeer droog te zijn. Ruimten met airconditioning, waaronder vliegtuigen en kantoren, zijn ook bekende ‘droge zones’.

Insecten en schimmels houden van een vochtig huis

bugs

Bugs gedijen goed in vochtige omstandigheden. Huisstofmijten houden vooral van warme temperaturen (23-27 graden Celsius / 75-80 graden Fahrenheit) en hoge luchtvochtigheidsniveaus van 70-80%. Eén onderzoek heeft aangetoond dat de mijtpopulaties stoppen met groeien en uitsterven wanneer de relatieve luchtvochtigheid onder 60% daalt. Van airconditioning is aangetoond dat het de huisstofmijtallergenen in woningen verlaagt door de omgevingstemperatuur en de relatieve vochtigheid te verlagen. Schimmels houden ook van vochtige omstandigheden. Wanneer de relatieve vochtigheid hoger is dan 80%, zal schimmel waarschijnlijk meer dan 50% van de tijd ontwikkelen. Van hun sporen is bekend dat ze bijdragen aan de ontwikkeling van astma bij kinderen en allergieën veroorzaken.

De winter is het echte vochtige seizoen voor gezinnen

De lucht is vaak koud en droog in de winter. Terwijl je lippen, huid en nagels lijden als gevolg van al die droogte in de winter, kan je huis last hebben van overmatige vochtigheid omdat er twee dingen gebeuren:
De winter is het stookseizoen. We sluiten onze ramen en verminderen de ventilatie en de luchtcirculatie in onze huizen om kou buiten te houden. Tegelijkertijd kan regen en smeltende sneeuw de hoeveelheid vocht die uw huis binnendringt vergroten door kruipruimtes, kelders en muren. Omdat minder vocht het huis verlaat, kan de luchtvochtigheid binnenin stijgen.

winter

Tegelijkertijd gebeurt er iets anders. Delen van uw huis die in direct contact staan ​​met de koude buitenlucht zijn koeler dan de lucht erin. Voorbeelden zijn ramen met een enkele beglazing en muren met lage isolatie. Het temperatuurverschil met de warme, vochtige lucht aan de binnenkant kan leiden tot continue condensatie op die koude oppervlakken. Al die vochtigheid zal schimmelgroei aantrekken en vochtvlekken veroorzaken.

Conclusie

Nu u zich bewust bent van verschillende vochtproblemen, kunt u gemakkelijk alle preventieve maatregelen nemen en allerlei problemen vermijden die worden veroorzaakt door schimmels en vochtophopingen.