Tekenen van vocht in een huis

Een vochtig probleem kan om een ​​aantal redenen voorkomen, waaronder als gevolg van lekkende leidingen, gebroken of ontbrekende dakpannen, vocht dat uit de grond oprijst of als gevolg van bakstenen die poreus zijn.

Een klein stukje vocht aan de muur lijkt in eerste instantie misschien niet zo erg, maar als het niet snel wordt aangepakt, kan het toenemen en tal van problemen veroorzaken. Bovendien kan het ook uw gezondheid beïnvloeden en gezondheidsproblemen verergeren, zoals astma.

Enkele van de meest voorkomende tekenen van vocht in een huis zijn:

 • Een vochtige en muffe geur
 • Het uiterlijk van schimmel of meeldauw op muren, vloeren of plafonds
 • Muren, vloeren of plafonds die koud of vochtig aanvoelen
 • Donkere of verkleurde plekken op muren of pleisterwerk
 • Tillen of pellen van behang
 • Overmatige condensatie op ramen

Vochtproblemen worden ingedeeld op type. Doordringend vocht heeft de neiging om horizontaal over muren of plafonds te bewegen, terwijl opstijgend vocht verticaal over muren beweegt.

Tekenen van opstijgend vocht

Als u zich zorgen maakt dat opstijgend vocht een probleem kan zijn, zijn er enkele specifieke signalen waar u op kunt letten. Waaronder:

stijgende damp

 • Vochtige plekken die beginnen aan de voet van een muur en geleidelijk omhoog bewegen, op een verticale manier
 • Plinten of gips die vochtig of rot zijn
 • Vloerbedekkingen, zoals tegels, vinyl of tapijt, die nat zijn en ophijsen. Verf verf of behang
 • Het uiterlijk van een witte, poederachtige, zoutachtige substantie op een muur
 • Geel of bruin getij vlekken of vlekken op een muur

Opkomende vochtige lucht kan soms lastig zijn om mee om te gaan, of behoorlijk kostbaar blijken, dus als u vermoedt dat het een probleem kan zijn, laat het dan zo snel mogelijk controleren door een professional.

Vocht op buitenmuren

 op buitenmuren

Vocht kan zich voordoen op binnen- en buitenmuren. Als penetrerende vocht een probleem is, is dit vaak te wijten aan structurele problemen, zoals beschadigde dakgoten, dakbedekking of scheuren in de muur.

Oude stenen kunnen ook poreus worden, waardoor water binnendringt. Net als bij binnenmuren, zie je mogelijk donkere vlekken op buitenmuren of, in het geval van opstijgend vocht, donkere getijgolven op de muren.

Hoe te controleren op vochtig

Om te controleren op vochtige ruimtes in een huis, moeten muren, vloeren en plafonds zorgvuldig worden gecontroleerd op tekenen die wijzen. Voel voor vochtplekken en kijk onder vloeren die lijken op te tillen.

In de vroege stadia kan de enige indicatie van een mogelijk vochtprobleem een ​​vochtige of muffe geur zijn.

Als u vermoedt dat uw huis opstijgend vocht kan hebben, is het handig om uw handen over het getroffen gebied te laten lopen. Je zou de gipszouten moeten kunnen voelen – witte afzettingen die uit de stenen en in de pleister worden gespoeld.

Hoe te om vochtige muren te bevestigen

Als u door poreuze stenen binnendringende vochtig bent, kunt u het probleem oplossen door de stenen te vervangen of te verven met een speciale siliconenwaterafstotende verf aan de buitenkant. Niet alle vochtige problemen zijn echter gemakkelijk op te lossen en veel ervan vereisen de hulp van een expert.

Conclusie

Als een beetje inspanning alles is, is het nodig om dampen te spotten die in de toekomst grote problemen kunnen veroorzaken. Waarom niet zoveel moeite doen? Volg deze tips om de dampen in het gebouw te herkennen en te doen wat nodig is om ze op zijn vroegst te verwijderen.